lauantai 10. maaliskuuta 2018

Kohti toista puolimaratonia.
Kevät saa hymyilemään vaikka kaikki ei aina menisikään suunnitelmien mukaan.


Päivät ja viikot tuntuvat kuluvan niin kauheata vauhtia, ettei itse meinaa oikein edes pysyä perässä. Nyt eletään jo maaliskuuta ja enää on vain noin kymmenen viikkoa Helsinki City Runnin Dayhin. Paniikki meinaa välillä iskeä. Mahdanko saada itseäni oikeasti puolimaraton-kuntoon toukokuun puoleen väliin mennessä. Nyt on aika keskittyä enemmän lenkkeilyyn sekä juoksuun. Jatketaan hiihtoharjoituksia sitten taas tulevina talvina.


Juoksukuntoni on tällä hetkellä kaukana siitä, mitä se on parhaimmillaan ollut. Viime elokuisen operaation jälkeen on ollut todella vaikeata saada kuntoa kohoamaan. Varsinkin, kun talven mittaan meidän perheessä on flunssa vieraillut kerran jos toisenkin.

Onneksi kerkesin käydä nauttimassa myös hiihdosta muutaman kerran ennen kovia pakkasia. Jokunen lyhyt lenkki tuli kovien pakkasten aikaan kanssa hölkättyä, vaikka kylmän sään takia olisin mielelläni pysytellyt ihan vain sisätiloissa.


Viikko sitten perjantaina testasin aamulenkillä tämän hetkisen juoksukuntoni pakkasen paukkuessa.


Viime viikolla päätin ottaa härkää sarvista juoksun suhteen. Selailin netin puolimaraton ohjelmia siinä toivossa, että löytäisin niistä sellaisen joka luotsaisi minut kohti tavoitetta. Nettihän on pullollaan monen mittaisia juoksuohelmia eri matkoille ja eri tavoitteita silmällä pitäen. Itse etsin lähinnä aloittelijoille soveltuvia vinkkejä, sillä nyt haluan edetä maltilla. Tavoitteeni on tällä kertaa yksinkertaisesti vain selvitä matkasta ja saapua aikarajan puitteissa maaliin. Mieheni on edelleen sitä mieltä, että tänä vuonna hän lähtee vain kannustamaan minua. Voi tosin olla, että kun minä saan kilpailunumeron rintaani, saattaa tuo päätös häntä hiukan harmittaa. Monesti kisainnostus tarttuu, kun tohinaa seuraa vierestä.

Helsinki City Runnin Dayn sivuilta löytyy kanssa vinkkejä harjoitteluun sekä erilaisia harjoitteluohjelmia. Niihin voi käydä tutustumassa täällä. Minä päädyin kuitenkin Fitlandian 12 viikon puolimaraton ohjelmaan, jonka on laatinut Janne Ukonmaanaho vuonna 2013. Tuo ohjelma vain vaikutti sellaiselta, että se voisi sopia minulle.


Ohjelma kokonaisuudessaan löytyy pdf:nä  täältä.


Aloitin suoraan toisesta harjoittelu viikosta, sillä silloin viikot sattuvat kohdilleen kisapäivän kanssa. Ihan täysin kirjaimellisesti en varmaankaan pysty viikko-ohjelmaa noudattamaan, mutta pyrin parhaani mukaan mukailemaan sitä.

Tällä viikolla olen käynyt lenkillä maanantaina, keskiviikkona ja torstaina vaikka sen olisi pitänyt olla lepopäivä. Mutta aikataulu syistä juoksin lyhyen lenkin mielummin hiukan väsyneillä jaloilla kuin ennen kukonlaulun aikaa. Minä kun en edelleenkään ole aamuihmisiä.

Alkuviikon lenkit olivat ohjelmasta poiketen molemmat tunnin mittaisia. Hiljensin vauhdin kävelyksi ohjelman mukaisesti jokaisen viiden minuutin mittaisen juoksupätkän jälkeen.


Maanantain lenkki.


Keskiviikko aamuna sai nauttia auringosta.


Torstai aamuna juoksin sitten kakkos viikon perjantain lenkin, eli 20 minuuttia kevyttä juoksua ja lopussa 5*60m vetoja. Hiukan edellispäivän lenkki painoi jaloissa, mutta mieli oli vireä. En ole aiemmin juuri tehnyt vetoja, mutta nyt ajon ottaa ne mukaan viikottaiseen harjoitteluun.


Torstai aamun kevyehkö aamulenkki.


Ohjelman ekat kyhyet vedot.


Huomenna olisi vuorossa vielä viikon viimeinen lenkki. Töissä on ollut kohtalaisen tiivistahtiset viisi päivää ja työtuntejakin kertyi peräti 40. Jalkojen päällä on siis oltu myös lepopäivinä kohtalaisen mukavasti. Saa nähdä miten juoksu huomenna kulkee.

Nyt sitten vain toivon, että loppu kevään ajan pysyisin terveenä, jotta vihdoinkin pääsisin treenailemaan juoksua kunnolla ja saisin peruskuntoni vakaalle pohjalle.

Ja hei, tiedättekö mitä? Blogi täytti reilu viikko sitten tasan 3vuotta!!!
(Sen verran kiireistä on tosiaan ollut töissä etten ole jaksanut asiaa kauheasti hehkuttaa...)

Kiitos kaikille teille jotka olette jaksaneet juttujani lukea ja toivottavasti viihdytte mukana jatkossakin. Ei siis muuta kuin katse kohti kevättä. Toivottavasti se tuo tullessaan kevyempiä kilometrejä.*Osallistuminen HCR 2018 saatu HCRD Street Teamin kautta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti