sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Vauhtia voimasta.


Lihaskuntoharjoittelu on hyvä vastapaino juoksuharjoittelulle.


Jo fysiikan tunnilla opetettiin, että voima=nopeus. Ja mistäpä muualta sitä kadonnutta juoksuvauhtia voisi etsiä kuin kuntosalilta. Tiedän kyllä, että juoksukunto paranee juoksemalla, mutta koska tossujen ulkoilutus on jäänyt taas turhan vähälle, pitää yrittää jotenkin muuten kehittää omaa fysiikkaa. 

Eikä hyvästä lihaskunnosta ole koskaan mitään haittaa. Mm. loukkaantumisriski pienenee, kun lihaksissa on voimaa. Juostessa jalat jaksaa kantaa pidemmälle, kun lihaskestävyys on kohdillaan.



Mennessä salille aurinko paistoi matalalla.


Viime maanantain salitreeni oli nyt viides viikottainen salitreeni putkeen. Onneksi treeni tuli tehtyä heti alkuviikosta, sillä loppuviikon meidän huusholli on muistuttanut jälleen kerran enemmän ja vähemmän sairastupaa.


Talviaika tuntuu olevan yhtä sairastelua tänäkin vuonna.


Mies huilaili jo viimeviikolla, kun hänen olonsa ei ollut täysin normaali. No, se nyt ei ole  mitään uutta hänen kohdallaan, että kun kovien viikkojen jälkeen on vuorossa kevyt viikko, niin hänen olonsa tuntuu flunssaiselta. Hänen olonsa ei kuitenkaan ollut niin huono, että olisi tarvinnut jättää sen viikon salikäyntiä väliin. Mies kävi myös sunnuntaina pitkällälenkillä kaverinsa kanssa. Minusta se ei ollut kauhean hyvä idea, mutta minun natinoista huolimatta hän juoksi 41 km.


Löysin itseni jopa melkein ojan pohjalta.


En minäkään kauheasti viime viikolla juossut. Vain kaksi lenkkiä, kahdeksan kilometriä maanataina ja kuusi kilometriä tiistaina. Sää oli noilla lenkeillä niin hieno, ettei juoksemisesta meinannut tulla mitään. Vähän väliä teki mieli pysähtyä kuvailemaan jotakin. Välillä täytyi jopa komentaa itseni pysähtymästä.







Tällä viikolla juoksutossut eivät ole kuluneet ollenkaan. Minä en tosin vielä ole ollut kuumeessa niin kuin muut meidän perheessämme.

Toistaiseksi olemme tosiaan keskittyneet isolla salilla jalkojen ja selän treenaamiseen, sillä pääsemme käymään siellä vain kerran viikossa. Kukaan ei ole räätälöinyt minulle ohjelmaa, vaan se on itseopittu ja sen ehkä huomaakin. Kyselen kyllä mieheltäni vinkkejä ja saan häneltä opastusta tarvittaessa. Hän myös seuraa, että tekniikka pysyy kasassa vaativimmissa liikkeissä, kuten kyykyissä ja maastavedossa.

Minä olen tosi huono tekemään mitään lämmittelyjä, vaikka tiedän, että lämmitellen pitäsi treeni kuin treeni aloitella. Ennen saatoin tehdä 5-10 minuutti crostreinerillä tai hölkätä hiukan matolla, mutta nykyään hypin hetken hyppynarulla.


Tuon korkuiselle jakkaralle minä vasta uskallan pomppia.


Treeni alkaa yleensä laatikko hypyillä. Kovin korkealle penkille en uskalla hypätä, sillä tuntuu vain ettei hypyissä ole vielä korkeutta tarpeeksi. Todennäköisesti se on vain korvien väli, mikä asettaa rajotteita ja aiheuttaa ramppikuumetta.Mieheni tekee omat hyppysarjansa 70cm:n korkuiselle laatikolle. Hän tähtää seuraavalle askelmalle, mikä on 90 cm.


Mieheni jaloista löytyy ponnistusvoimaa korkeamallekkin.


Hyppyjen lomassa teen usein penkkipunnerrussarjoja. Ja kun hypyt oli suoritettu tein penkkiä ja kyykkyjä limittäin. Riippuu aina vähän muista kävijöistä keskitynkö yhteen liikkeeseen kerrallaan vai teenkö kahta limittäin. Jos salilla on ruuhkaa, en viitsi montaa laitetta varata omaan käyttöön.

Ilokseni olen saanut  huomata, että harjoittelu on alkanut tuottamaan tulosta. Esimerkiksi penkkipunnerruksessa jaksoin reilu kuukausi sitten tehdä hätäisesti yhden tai kaksi toistoa 40 kilolla, mutta viimeeksi sain jo kaksi 45:llä kilolla.  

Mutta tähän loppuun vielä kooste viimeisimmästä salitreenistä:


Pyyhe kuvastaa hyvin tämän hetken juoksutuntemusta.


Alkuun hyppyjä sekä penkkipunnerrusta.
2*15kpl hypyt, penkki 12*20kg ja 10*30kg. Hypyt 2*15kpl, penkki 2*45kg. Kun hypyt oli hypitty tuli kyykyt kuvioihin. Kyykky 20*20kg, penkki 4*40kg, kyykky 16*30kg, penkki 12*30kg, kyykky 12*35kg, penkki 11*30kg ja vielä viimeiset kyykkyt 16*30kg.


Valmistautumassa kyykkäämään.


Sitten siirryttin jalkaprässille.
Lämmittelyksi ensin 14*20kg ja sitten 16*60kg, 10*90kg, 15*70kg, 16*40kg.


Polvet jalkaterien suuntaisesti.


Prässin jälkeen oli vuorossa pohkeet ja etureidet vuorotellen. Pohkeet 20*15kg, etureidet 20*30kg, pohkeet 18*20kg, etureidet 15*35kg, pohkeet. 20*20kg, etureidet 18*30kg ja vielä, pohkeet18*20kg.


Pohkeet istualteen tehden.

.

Vuorossa etureidet.



Loitontajia tekemässä.


Lähentäjät ja loitontajat teen yleensä vuorotellen jos vaan mahdlollista. Kumpaakin liikettä tein kolme sarjaa n. 20 toistoa 35-45:llä kilolla.


Lähentäjät vuorossa.


Takareidet laitteessa.


Takareidet tykkään tehdä päinmakuulla ja koska vierestä löytyy laite jossa voi tehdä kevennettyjä leuanvetoja, teen noita kahta liikettä usein vuorotellen. Takareisiä pyrin tekemään 15-20 toistoa ja kolme sarjaa. Leuanvetoaja kevennän -22,5kg, joskus helpotusta on vähemmän joskus enemmän.


Helpotusta leuanvetoihin


Lopuksi olen treenannut vielä selkää. Joku kerta olisi varmaan hyvä aloittaa selkäliikkeillä sillä, kun ohjelmassa on kakis isoa lihasryhmää, ei loppu vaiheesa jaksa enää panostaa tekemiseen niin hyvin kuin treenin alussa.


Alataljasarjat 18*25kg, 15*30kg ja 12*30kg.


Mies tekee hiukan isommilla painoilla kuin minä.


Viimeisinä liikkeinä tällä kertaa oli ylätalja 18*30kg, 10*40kg, 10*35kg ja selän ojennus 20kpl ja 2*18 toistoa viiden kilon lisäpainolla.




Mutta saas nähdä kuinka käy tulevan viikon treenien. 
Mies on ollut torstaista asti kovassa kuumeessa ja oma olokin tuntuu muuttuvan aina vain räkäisemmäsi. 

Minä olenkin sitten hyödyntänyt ylimääräisen ajan, (jota ei ole päässyt hyödyntämään treenaten), tehden käsitöitä ja valmistellen joulujuttuja siltä varalta, jos vaikka joudun itsekkin vuoteen omaksi lähipäivinä.